Botanik dünyasındaki adı trigonella foenum graecum. Çemen otu diyoruz. Çemen otu dışında yöreye göre boy otu, buyotu, çaman otu gibi isimlerle adlandırılmaktadır.
Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olan çok yıllık otsu bitkidir. Yarım metreye kadar boylanabilen çemen otu ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretimi de yapılmaktadır. Gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılır. Çemen otu uzunlamasına ve kimi zaman da yere yayılarak büyümektedir. Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir.
Çemen otu bitkisi, yaprakları ve tohumları ayrı ayrı değerlendirilen, Ülkemizde en çok Kayseri, Tokat , Yozgat ve çevresinde kendisine yetişmektedir. Dünyada ise oldukça geniş bir yetişme alanına sahip, Uzak Doğu'dan Akdeniz'e birçok yerde kolayca yetişebiliyor, özellikle Orta Doğu ve Hint mutfağında bolca kullanılıyor.
Pastırmadan bildiğimiz o çemenle bir ilgisi var mı? derseniz evet var. Toz şeklinde kullandığımız ve soslara kattığımız, pastırmada da kendine yer bulan o çemen bu bitkinin tohumlarının toz haline getirilmesi sonucu elde ediliyor.